finne annelie

Annelie Finne

Akryl & akvarell

 

Fb: solsia.annelie

Kontakt: Annelie Finne, Dejstolsvägen 7, 79153 Falun,

Tel: 070-5979721

Mail: solsia.annelie@gmail.com

Utställningplats: Magasinet i Falun

 

Beskriv din konst med tre ord: Varm, glad och pirrig

 

Jag heter Annelie Finne är född i Torsby, Värmland men har även mina rötter från Alvik, Siljansnäs. Jag jobbar som bild och textillärare på en friskola i Falun.

Mitt måleri, min passion

 

Mitt måleri har växlat med åren. Jag har alltid älskat att teckna och måla. Att bli konstnär var det inte tal om, särskilt när man kom från ett litet samhälle där jantelagen verkligen efterlevdes. Man skulle ju ha ett riktigt yrke. Flyttade därför till Falun och utbildade mig till förskollärare. På den utbildningen hade vi en bildlärare som ifrågasatte mitt yrkesval och uppmuntrade mig att börja måla mer.

 

Det blev till en början mycket landskapsmåleri. Jag bosatte mig i ett gammalt gruvarbetarkvarter där det fanns en massa små söta rödmålade stugor. Många stugor blev det och jag var med på mina första utställningar. Utfallet blev mycket bra och jag fortsatte att måla.

De första åren målade jag mest akvareller.

 

Jag fick ett erbjudande att jobba som bildlärare och tackade naturligtvis ja till det. Ju mer jag har lärt mig om konst och olika konstnärer har min konst utvecklats därefter. Idag målar jag ofta med influenser från Chagall och Picasso med ”dalatouch”. Det varierar mellan akvarell och akryl beroende på hur bråttom jag har att få ner mitt uttryck. Jag har också illustrerat en barnbok som heter Österboms öden och äventyr. Jag är utbildad illustratör (Berghs i Stockholm), grafisk formgivare (Forsbergs och Batteri i Stockholm). Jag har även deltagit och varit kursledare i många olika fristående kurser i måleri.